úterý 14. března 2017

Údržba plastových oken, oprava a servis

Údržba plastových oken

 Burýšek.CZ oprava a servis oken i dveří

Plastová okna vnímáme jako "bezúdržbová", ale ...

Volba plastových oken často vychází z toho, že jde o stavební prvek, který nevyžaduje náročnou údržbu, ale aby dobře a dlouho fungovala, je potřeba kromě běžného umytí, věnovat pozornost také seřízení jejich kování a stavu těsnění.

Výhodou plastových oken je to, že není potřeba starat se nějak speciálně o jejich povrch. Plast je odolný proti působení povětrnostních podmínek a proto stačí pouze běžné umytí, při kterém je dobré se vyvarovat abrazivních čistících prostředků, přotože by mohlo dojít k poškrábání plastového povrchu. Pokud zjistíte, že je povrch plastových oken poškozen, je vhodné se obrátit na servisní firmu. Neodborný zásah by mohl plastová okna nenávratně zničit. 

Určitou nevýhodou plastových oken je fakt, že jsou hůře opravitelná, než je tomu například u oken dřevěných. Zvláště v případě barevných dekorů oken je dobré vědět, kam se obrátit na odborný servis. Existují také speciální korekční fixy na plastová okna, která dokáží pomoci v případě drobných poškození. 




Čištění oken

K běžnému čištění hladkých, neporézních ploch oken vám postačí čistá voda nebo neagresivní čistící prostředek bez abraziv a mýdlová voda. Dojde-li k neobvykle silnému specifickému znečištění a hodláte se použit chemikálie je potřeba poradit se výrobcem na vhodném postupu čištění, případně opatrně  vyzkoušet na nějakém neviditelném místě, zda se povrch plastu nenaleptá. 


Údržba pohyblivých částí

Dlouhou životnost a bezporuchovost oken zajistíte jednoduchými úkony. Přibližně jednou za rok je vhodné pohyblivé části kování promazat olejem nebo vazelínou. Tím zajistíte ochranu před jejich opotřebením. Rovněž si můžete u servisní firmy objednat speciální sadu na údržbu plastových oken. V této sadě najdete přípravky:
  • na mytí rámů
  • údržbu těsnění
  • speciální olej na kování


9 komentářů:

  1. Super článek. Děkuju za něj. Vloni jsme si koupili nová plastová okna a od té doby jsme je nijak neseřizovali, ale před zimou by to asi chtělo, abychom pak nezjistili, že nám do domu táhne a okna se nám nějak nerozbila.

    OdpovědětVymazat
  2. My už teď také víme, že se musí pečovat i o plastová okna. Nijak jsme se jim nevěnovali a ony nás za to potrestaly. Okny začalo táhnout, takže jsme museli koupit nové těsnění . Byla to zbytečná investice, protože když bychom se o ně staraly tak, jak by se mělo, fungovaly by do teď bez problému.

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, dobré rady. To se zrovna hodí. My si totiž nedávno nechávali na domě vyměňovat stará dřevěná okna za plastová. Dělala nám to jedna firma, kterou jsem našel přes tento poptávkový portál https://trhpoptavek.cz/ Nabídli nám velmi férovou cenu, takže nebylo co řešit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě osobně je volba plastových oken to nejlepší, co jsme udělali. Měli jsme klasická dřevěná okna a nedávno jsem od Pramosu koupili plastová okna. Ta kvalita a utěsnění je fakt znát. Zvlášť třeba v ne tak slunečném létě, jako bylo letos. :) Nikdy bych neřekl, že nám fouká v domě, ale když se to uzavřelo novými okny, najednou byl klid a neslyšel jsem ani vánek z venku. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nevíte náhodou čím by mohlo být způsobené to, že se mi v rozích oken začíná dělat plíseň? Myslím si, že doma větrám dostatečně, takže tím by to snad být nemělo. Nevím si s tím moc rady. Už mám teda nakoupené nějaké protiplísňové přípravky ale ještě mi bohužel nepřišly, takže jsem je neměl možnost vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já si myslím, že servis oken a dveří je určitě lepší nechat na profesionálech. To je něco podobného jako třeba servis šroubových kompresorů. Právě o servis toho svého jsem se před časem pokoušel. Nakonec jsem ale zjistil, že bude lepší když se do toho nebudu pouštět a nechal jsem to na profících.

    OdpovědětVymazat
  7. Není to tak dlouho, co jsme právě na domě měnili všechna okna. Ono z hlediska úspor energie to prostě má smysl a co si budeme povídat, letošní zima je hlavně o úsporách. Do budoucna bych rád zvolil i nějaký levnější druh vytápění, v tomto se mi například moc líbí tepelná čerpadla. Nemá to někdo náhodou doma? Jaké jsou vaše zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
  8. Vloni jsme si nechali vyměnit okna a letos jsme se rozhodli si pořídit nové matrace, jelikož na těch starých se nedá spát a ráno vstáváme celý rozlámaní. Naštěstí mi padli do oka zdravotní matrace, které měly zde, takže jsem investovala do těchto, které měly i skvělé recenze. Od té doby se s manželem každé ráno probouzíme odpočatí.

    OdpovědětVymazat
  9. Není to zas tak dávno, co jsme stará okna nechávali vyměnit za nová. Konečně tedy také máme plastová. Co teď ale hodně řeším je větrání doma. S plastovými okny člověk prostě musí větrat víc. Někde jsem se ale dočetla, že by s tím mohla hodně pomoct rekuperační jednotka. Něco jsem si o tom četla a ty výhody zní opravdu dobře. Má s tím někdo osobní zkušenost?

    OdpovědětVymazat