pátek 15. září 2017

Manipulace s lešením a BOZP

Montáž lešení




Samotné díly lešení jsou navrženy tak, aby se co nejvíce ušetřil prostor. Zejména při skladování a přepravě. Manipulace s díly, montáži a demontáži je efektivní. Jedno pole lešení je tak možno postavit a rozložit už za 5 minut. Což šetří čas.

Žárově zinkovaná ocel zaručuje životnost lešení v řádech desítek let téměř beze změny. Podlahy pro systém RUX SUPER jsou dodávány ve variantách dřevo a ocel. Dřevěné podlahy jsou ošetřené prostředkem proti vlhkosti a povětrnostním vlivům, ocelové podlážky jsou vyráběny z perforované žárově zinkované oceli.



kliknutím na obrázek se dostanete do galerie



Postup montáže lešení RUX


Kontrola

Nejdříve je důležité všechny díly prohlédnout a vyřadit poškozené. 
Během montáže je nutno před výstupem do dalšího podlaží zkontrolovat správné spojení dílů a ukotvení podlah.

Příprava podkladu


Na předem připravený a vyrovnaný podklad se kladou podložky (prkna, fošny nebo hranoly) o dostatečné šířce tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení zatížení konstrukce.Tento krok je důležité nezanedbat, aby se lešení nezřítilo nebo nepropadlo.
Vzdálenost od objektu je dána dodržením maximální mezery mezi podlahou konstrukce a fasádou objektu, tj. 25 cm.


Samotná montáž



(1) Zakládací patka

(2) Zakládací příčník

(3) Vertikální rám

(4) Diagonála

(5) Podlaha

(6) Podélné zábradlí

(7) Okopová zarážka – podélná

(8) Okopová zarážka – čelní

(9) Čelní zábradlí dvojité



Stavba konstrukce začíná na nejvyšším místě terénu a zakládací patky (1) jsou v této pozici zcela zasunuty. Správná vzdálenost patek od sebe se určuje např. položením zábradlí na zem. Zakládací patky se propojí zakládacími příčníky (2) pro zpevnění základny. Následně se nasadí vertikální rámy (3) a propojí se diagonálou (4).
Nyní se již mohou založit podlahy (5) pro první podlaží. Pomocí T profilu na spodní části rámu je znemožněno nadzvednutí nebo odjištění podlah. Zmizela tak i nebezpečná překážka na lešení, která nezřídka vedla k zakopnutí pracovníků na lešení. Okopové zarážky (7), (8) jsou vkládány mezi vertikální rámy, nezmenšují proto pracovní prostor, jako je tomu u některých jiných druhů lešení.
V prvním patře se pokračuje obdobně. Nasadí se vertikální rámy, namontuje se podélné (6) a čelní zábradlí (9) zabraňující pádu a založí se podlahy pro další patro. Toto se opakuje až do požadované výše rámového lešení.






Demontáž lešení




Demontáž lešení má opačný postup než montáž. Ukotvení může být odstraněno teprve tehdy, když patro nad ním bylo rozmontováno. Dílce, které jsou už uvolněny, musí být neprodleně rozloženy. Rozebrané části lešení nesmějí být pokládány na pracovní cestu. Nesmějí se také z lešení shazovat. Důležité je zajištění stability, která musí být zajištěna v každé fázi.

Demontáž lešení se řídí technickou normou ČSN 73 8101, Lešení -Společná ustanovení, a vyhláškou ČÚBP a ČBÚ č.324/1990Sb, bezpečnost práce při stavebních pracích.






Zásady bezpečnosti práce


Při stavbě lešení je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedodržení zásad bezpečnosti práce může vést ke zranění, či dokonce úmrtí. Proto by měli lešenářské práce provádět vždy odborně vyškolení a kvalifikovaní zaměstnanci lešenářské společnosti vlastnící platný průkaz lešenáře.


Naše společnost spolupracuje v oblasti bezpečnosti práce s bezpečnostním technikem p. Bučinou, který zajišťuje bezproblémovost spolupráce s námi.

V odvětví stavebnictví, které má oproti jiným oblastem výrazná specifika jak v přípravě, organizaci, tak zejména ve vlastním provozu a provádění prácí, jsou bezpečnostní požadavky k prováděným činnostem natolik rozsáhlé, že si zasluhují zvláštní pozornost.Uvedené zásady pro tuto oblast upravuje vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 324/1990 Sb.
O bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích s platností od 1.1.1990. Vyhláška je závazná pro všechny dodavatele stavebních prací, tj. právnické i fyzické osoby a jejich pracovníky a za jistých okolností i na další účastníky ve výstavbě – projektanty, konstruktéry, investory a odběratele, pokud se jejich postavení váže k realizaci stavební činnosti. V souvislosti s novelou Zákoníku práce (zák.č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů) s účinností od 1.1.2001 se předpokládá vydáním Nařízení vlády, coby prováděcího předpisu k § 134e) ZP, jistá úprava zásad a bezpečnostních požadavků pro organizaci práce a pracovních postupů při provádění stavebních prací.











 


9 komentářů:

  1. Dobrý den, mě by spíš zajímalo jak to je co se týká bezpečnosti. Když mám najatou tuhle firmu na rekonstrukci většího RD a mají tam také lešení. Tak za bezpečnost odpovídá firma a nebo stavební dozor který není z té firmy. Dohlíží aby stavba splňovala požadavky pro zelená úsporám a nějaké dotace na stavbu díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  2. Se stavbou lešení už pár zkušeností mám a z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že na bezpečnost práce je u toho prostě potřeba dbát. To ale platí podle mě pro všechny činnosti, u kterých si člověk může snadno ublížit. Dobrý příklad je třeba svařování. Do toho bych třeba nikdy nešel bez své samostmívací kukly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě souhlasím. Manžel taky pracuje jako svářeč a u toho jsou prostě kvalitní ochranné pomůcky základ. Myslím si ale, že i dobré pracovní oblečení by se nemělo podceňovat. Manžel právě nedávno sháněl a například se mu povedlo na internetu najít jedno velice dobré pracovní tričko s dlouhým rukávem. Dívala jsem se na něj a ten materiál vypadá že opravdu něco vydrží.

      Vymazat
  3. Já jsem teda toho názoru, že bezpečnost práce se musí dodržovat v jakémkoliv prostředí, kde hrozí nějaký úraz. Já mám například dílnu, ve které hodně pracujeme s plechem a to může být také pěkně nebezpečné. Teď se například chystáme kupovat nějaké nové stroje. Bylo mi doporučeno, že nejlepší by v tomto ohledu bylo se obrátit na firmu Canmet. Má s nimi někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem velkým příznivcem toho, aby se podporovaly české výrobky a proto, když jsem musela nechat postavit nový komín, tak bylo jasné, kde budu hledat. Můj soused mi poradil, který český výrobce komínů je ten nejlepší a má kvalitní zboží, ale důležitá pro mě byla i cena, protože můj rozpočet je trochu omezený.

    OdpovědětVymazat
  5. Nějaké lešení si také budu muset sehnat. Vidím to tak, že ještě než začne pořádně zima, tak budu na domě dělat novou fasádu a na to určitě lešení bude potřeba. Naštěstí mám ale známého, který má stavební firmu, takže předpokládám, že nebude problém si lešení půjčit od něj. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem si při rekonstrukci mého domu objednala firmu, která si lešení okolo celého domu postavila sama. Dokonce mi pomohli vybrat komínové sestavy, které se hodili pro typ mého domu. Jsem proto si na všechnu práci vždy pozvat odborníka, a ne dělat něco, jak se říká na koleni, což leckdy dopadne velice špatně.

    OdpovědětVymazat
  7. Já si myslím, že na bezpečnost práce je určitě dobré dbát při jakékoliv rizikové činnosti. Já jsem se například dlouho živil jako elektrikář a moc dobře vím, co vám může elektřina udělat, pokud nedodržujete nějaké bezpečnostní zásady. Stejně tak je obzvlášť u elektřiny důležité, aby vše bylo podle norem a bezpečnostních požadavků, jinak to může být hazard se zdravím i pro klienta. Já jsem se například vždy snažil nakupovat co nejkvalitnější elektromateriál i za cenu toho, že to bylo trochu nákladnější. V tomto se mi například několikrát osvědčil tento obchod elektro Brno - https://www.elfetex.cz/storelocator/brno Tam jsem vždy nakoupil přesně to, co bylo potřeba.

    OdpovědětVymazat
  8. My máme sice taky náročnou práci, ale není to tak hrozný. Pracuju ve skladu a děláme 12 hodin. 12 hodin na nohách, nošení těžkých beden, přerovnávání a balení zboží... Někdy se docela nadřeme, ale práce mě baví. Sice si musíme sami kupovat montérky a pracovní mikiny z https://www.ardon.cz/c/356/mikiny , když je chceme, ale to je detail.

    OdpovědětVymazat