pondělí 16. dubna 2018

Jak se správně starat o okna?

Údržba oken

Údržba povrchové úpravy a opravy poškozeného povrchu

Okna a dveře jsou nedílnou součástí stavebního díla. Jsou důležité jak z hlediska technických a užitných vlastností, ale také z pohledu poměrně významné počáteční investice. Okna musí být dlouhodobě funkční. Nákupem ani instalací nekončí veškerá starost. Budovy i otvorové výplně jsou vystaveny volnému působení povětrnostních podmínek. Údržba je nutná k zajištění běžné provozuschopnosti.

Plastová nebo dřevěná okna? 

Existuje celá řada protichůdných názorů a argumentů podporujících to či ono řešení. Dnes jsou oboje výrobky od solidních dodavatelů na poměrně slušné technické úrovni. Samozřejmě je důležité zda má zákazník dostatek informací k tomu, aby mohl relevatně posoudit, zda to či ono okno je skutečně kvalitní z pohledu funkčních vlastností.

Plastová okna




Vyžaduje naprosto časté a pravidelné seřizování pohyblivých částí při přechodu do letního období a naopak. Po čase jejich povrch stárne a nejde jej obnovovat jako u oken dřevěných.

Dřevěná okna


Správně vyrobená a namontovaná dřevěná okna nepodléhají tolik vnějším vlivům. Vyžadují častou úpravu povrchu. 


Údržba a životnost povrchové úpravy dřevěných oken

Základ povrchové úpravy vzniká už při samotné výrobě. Je důležité, jaký výrobek je použit, většinou se jedná o vodou ředitelné akrylátové disperze. 
Vždy musí platit:
  • povrchová úprava vyžaduje pravidelnou údržbu
  • po určité době dojde vždy k degradaci laku a bude nutno to opravit či zcela obnovit
Povrchová úprava dřevěných oken se provádí u všech certifikovaných výrobců v zásadě obdobným způsobem. Příčiny poruch laku moderních dřevěných oken lze rozdělit do dvou katageoriích:
  • zanedbání nutné údržby po namotnování výrobku do stavebního díla
  • výrobní a montážní vady

Poruchy laku vlivem zanedbání nutné údržby

Pravidelná kontrola při každém celkovém mytí, minimálně jedenkrát ročně. Kontroluje se stav laku. Nové okno má povrchovou úpravu zářivou, lesklou a hladkou. Dále je nutné dodržovat povrch dřevěných částí v čistotě, zaprášený a jinak znečistěný povrch výrobkům neprospívá. Kromě mytí je nutné aplikovat alespoň jednou ročně udržovací roztok. Roztok se nanáší celoplošně na dřevěný povrch oken, nechá se zashcnout a jemnou bavlněnou tkaninou se přeleští. Po takové údržbě je možné prodloužit životnost laku až o několik let. 

Poruchy laku vlivem výrobních vad nebo vadnou montáží

Nejčastější vady:
  • nedostatečná tlouštka nanesená na dřevěný podklad
  • nedostatečné ošetření detailů, kterými do dřevní struktury později pronikne vlhkost
  • neodborně provedená montáž do stavebního díla

Nedostatečná tloušťka laku

Při současné kvalitě barev a vyspělosti technologie a jejich aplikace v moderních výrobnách je známkou dostatečné tloušťky naneseného filmu to, že povrchová úprava zůstane na jakémkoli místě okna bez výraznější změny minimálně 5 let.

Problematické detaily z hlediska průniku vlhkosti do dřeva

Jsou to všechny spáry, které se vyskytují na okně a veškeré čelní dřevo. Nejdůležitější z hlediska ochrany dřeva je celistvost povrchové úpravy. Lokální porušení má za následek pronikání vlhkosti. 

Jak postupovat při opravě povrchové úpravy oken


K opravě oken a dveří přistupujeme v době, kdy jsou už dávno funkční součástí staveního díla. Je tedy nutno použít klasickou cestu natírání štětcem. Dnes má člověk situaci výrazněji jednodušší. Vše potřebné koupíte téměř v každém obchodě. Nebo jsou zde i specializované prodejny barev a laků. Vice se dozvíte u odborníka z oboru.









16 komentářů:

  1. Já bych dřevěná okna nechtěla. Mají sice své kouzlo, ale člověk se o ně musí starat a každý rok je natírat, aby vypadala pořád dobře. My jsme si raději vybrali hliníková okna z https://www.jis.cz/hlinikova-okna/ , která jsou bezúdržbová a odolná.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ono to neplatí jen u oken ale u povrchové úpravy dřeva obecně, ať už to jsou dveře,okna nebo třeba pergola. Ono většinou u nějaký takový novostavby je to většinou řešený pláštěm nebo nějakým kovoplastem takže takové bezúdržbové až nějaké to občasné mytí. Ale na druhou stranu to nikdy nenahradí vůní a vzhled pravého dřeva. Ono záleží co člověk v životě preferuje. Se dřevem je více práce ale pak si toho člověk více váží.

    OdpovědětVymazat
  3. Ono vám to hlavně spousta firem, které vám okna prodají, ani neřeknou. Mě o hodně víc informací o tom, jak se starat o okna dalo zámečnictví Pelhřimov, jehož parta k nám jezdila na nějaké další zámečnické práce na zahradě. A viděli, že se s tím docela trápím a co chvíli to seřizuji, tak mi ukázali, jak na to. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě teda velice užitečné tipy. Právě naše okna by už asi také po těch letech potřebovala seřídit. Přemýšlel jsem i nad tím jestli by nestálo za to vyměnit těsnění, protože i přes to, že máme plastová okna, tak třeba ta v obývacím pokoji dost profukují. To asi bude špatným těsněním, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud vyměníte těsnění v oknech, tak bych se být vámi možná pak víc zaměřila na větrání. Určitě by to chtělo častěji větrat, jinak se vám doma může začít dělat plíseň. Já jsem velice ráda, že my už toto prakticky řešit nemusímě. O větrání se nám totiž u nás doma stará rekuperace.

      Vymazat
  5. Rozhodně je dobré se o okna starat a tím nemyslím pouze pravidelné mytí, ale také určitý druh servisu - na ten si ale určitě nemusíte zvát odbornou firmu, zvládnete to sami :-) Panty je dobré promazat, vyměnit těsnící gumičky a zajistit, aby okno při otevření nevráželo do rámu - na to jsme si vytiskli díky kvalitnímu příslušenství pro 3D tiskárny výbornou věcičku :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jestli můžu mít pro všechny, co mají například nová plastová okna, tak určitě nezapomínejte na to, že s nimi budete muset častěji větrat. Jinak dopadnete jako my a začne se vám v domě tvořit plíseň. Právě to se nám stalo tuto zimu. Plísně se mi nakonec povedlo zbavit, ale musela jsem na to koupit speciální přípravek.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme si při výměně oken vybrali ta hliníková a jsme s nimi velice spokojeni. Museli jsme okna vyměnit, jelikož byla již hodně stará a vůbec netěsnila, což mělo za následek i plíseň na zdi okolo oken. Kupovali jsme různé přípravky proti plísni, ale to teď již nemusíme, protože s novými okny se tento problém vyřešil.

    OdpovědětVymazat
  9. S manželem jsme si při výměně oken na našem domě vybrali plastová okna, jelikož předtím jsme měli dřevěná a ta byla velice náročná na údržbu a nevyhovovali nám. Plastová okna jsme si pořídili díky refinancování hypotéky, kterou máme již několik let. Banka nám snížila měsíční splátky a my jsme za ušetřené peníze pořídili nová okna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsme to vyřešili dost podobným způsobem. No my taky rekonstrukci financovali pomocí hypotéky. Velkou část už máme naštěstí dokončenou. Teď už zbývají jen nové podlahy a nějaké drobnosti. Podlahu už mám nakoupenou od https://www.supellex.cz/podlahy/ a teď hledám někoho, kdo by mi ji položil. Nemáte třeba nějaký tip?

      Vymazat
  10. Dobré rady. My se chystali vyměnit okna u nás doma, ale teď by to byla moc velká finanční zátěž, tak to necháváme až na příští rok. Zatím jsme se alespoň rozhodli udělat něco s těmi stávajícími. Manžel se u nich rozhodl vyměnit okenní těsnění a jak už venku začala být trochu zima, tak je ten rozdíl opravdu znát.

    OdpovědětVymazat
  11. U oken je pravidelný servis určitě důležitý. Myslím si ale, že toto platí vlastně pro cokoliv. pokud chcete, aby vám věci dlouho vydržely, je třeba se o ně starat. Já to takto mám třeba se svým kompresorem. Každoročně ho posílám na servis šroubových kompresorů a myslím si, že hlavně díky tomu pořád funguje bezchybně a šlape jako hodinky.

    OdpovědětVymazat
  12. S manželem máme dřevěná okna na chatě a musíme je každý rok ošetřovat nátěrem. Naštěstí mám slevové kupóny na barvy a laky, které využívám na tyto opravy každé léto. Naše chata je celá ze dřeva, takže se tam taková okna hodí, ale na dům jsme si pořídili hliníková okna, která jsou skoro bezúdržbová.

    OdpovědětVymazat
  13. Podle mě je určitě důležité dbát na údržbu oken, aby vydržela co nejdéle. Navíc krásná a čistá okna zlepšují vzhled celého domu. Právě jsem si objednala nový nábytek, který jsme vybírali i podle designu oken, protože jsme chtěli, aby celý interiér působil uceleně. Vsadili jsme raději na dřevěný dekór, který kombinujeme i s kovem. Za mě ideální kombinace.

    OdpovědětVymazat
  14. Super rady, něco podobného jsme řešili i my v našem novém bytě. Nedávno jsme se s manželem stěhovali z našeho prvního bytu do nového domu. Na stěhování manžel objednal na internetových stránkách https://www.rajapack.cz/paletizace-folie/palety-ochrana-palet/palety_C404016.html palety. Na nich se perfektně stěhovaly krabice a nemuseli jsme je nosit po jedné. Teď konečně bydlíme ve vlastním domě a máme hodně místa.

    OdpovědětVymazat