čtvrtek 15. března 2018

Rozdělení lešení

Jaké jsou druhy lešení a možnosti?

Lešení je vlastně pomocná kontrukce, která umožňuje bezpečnou práci a pohyb ve výškách. Setkáváme se s ní ve městech a při opravě fasád. Jedná se o dočasnou kontrukci, proto by měla být montáž co nejrychlejší a nejjednodušší. Existuje několik druhů, které se dělí podle tvaru, materiálu a konstrukce. Při výběru byste měli zvážit cenu ale i činnost využití. 

Kde koupit lešení?

Lešení je poměrně velkou investicí. Pokud nejste stavební firma určitě se vám koupě nevyplatí. V takovém případě můžete přemýšlet o pronájmu. 

Materiál lešení

Dnes se nejvíce používá lešení z oceli či z hliníkových slitin. Velkou výhodou je jednoduchá kontrukce lešení a jeho montáž i demontáž. V Asii je pro výrobu lešení typický bambus. 

Konstrukce lešení

Lešení je potřeba pokládat na rovný a stabilní povrch. Zakládání se provádí na vyrovnávací podložky a následné patky. Konstrukce je vždy tvořena systémem svislých a vodorovných trubek, které nesou dřevěné podlážky. Připevnění lešení k fasádě nebo objektu může být řešeno přímo do plochy fasády nebo přepažení okenních otvorů. 


Druhy lešení

Rámové lešení

Tento druh lešení je velice používaný, neboť jeho montáž je jednoduchá a rychlá. Ideálním řešení pro opravu domů, kde je potřeba rychle postavit lešení, ale i k menším úpravám. 

Montáž rámového lešení v 6 krocích
  • osazení svislého rámu na podklad
  • zasunutí podlážky do rámu
  • zavěšení zábradlí
  • zaháknutí okopové drážky
  • zavětrování diagonálou
Tyto krokry se stále opakují dokud lešení není v požadovaném rozsahu.

Dílcové lešení

Tento druh lešení vyniká svou rychlou montáží a demontáží, která je 4x rychlejší než u trubkového druhu lešení. U této montáži nebudete potřebovat žádné nářadí. Na konci se musí konstrukce ztužit zavětrováním a doplnit o zábradlí. 

Trubkové lešení

Trubkové lešení je v dnešní době na ústupu. Využívá se spíše u atypických a komplikovaných rozměrů stavby a při stavbě v prostoru. Montáž je časově náročná. 

Žebříkové lešení 

Vhodné pro drobné práce na domě. Je většinou hliníkové. Jedná se o dobrou volbu, když uvažujete o koupi ačkoliv jeho montáž a demontáž je pracnější. 

Pojízdné hliníkové lešení

Jsou to montážní věže menších rozměrů, které jsou místo patek opatřeny kolečky. Konstrukce pojízdného lešení je z hliníkových nebo ocelových trubek povrchově upravených pozinkováním. Lešení je doplněno o stabilizátory.

Kozlíkové lešení

Je vhodné pro drobné stavební práce venku i uvnitř domu. Kozlíkové lešení je sestaveno z podelníků a příčníku a nohy jsou opatřené výsuvným teleskopem pro nastavení výšky. 

Plošiny

Tvoří okruh pomocných konstrukcí pro práci ve výškách. Skládací plošiny vám umožní stabilní plochu pro práci v menších výškách.


Bezpečnost práce na lešení

Na každé stavbě je důležité dodržovat základní předepsané požadavky na bezpečnost práce. Helma by měla být nedílnou součástí. Dalším typem zabezpečení mohou být ochranné sítě.

Cena a pronájem lešení

Cena se odráží nejen v použitém materiálu, ale i povrchové úpravě. Dále hraje roli systém lešení, množství dílů a velikost. Porovnejte si proto více možností, než se rozhodnete ke koupi. Lešení si můžete i pronajmout i s montáží a demontáží. Cena montáže a demontáže se pohybuje okolo 75 až 100 Kč/m2. Za pronájem lešení za 1 den zaplatíte orientačně okolo 1 až 1,5 Kč/m2. 

Čemu se vyvarovat při stavbě lešení

Založení, kotvení a ztužení konstrukce jsou hlavní faktory, které ovlivňují únosnost a statickou stabilitu.Věnujte jim značnou pozornost při samotné montáži.

Zakládání lešení

Prostor, kde se chystáte stavět lešení by měl být vyklizený, vyrovnaný a pevný. 

Kotvení lešení

Dostatečně se věnujte únostnosti kotev, protože přenášejí tah i tlak kolmo na objekt. 

Úhlopříčné ztužení neboli zavětrování lešení

Aby se vám lešení nesesypalo jako domeček z karet, je potřeba provést správné ztužení konstrukce. 

















Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/leseni









Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/leseni



10 komentářů:

  1. Tyjo, díky mockrát za tip na tu firmu. To se bude hodit. Příští rok bych se totiž hrozně rád pustil do rekonstrukce domu a lešení na to stoprocentně bude potřeba. Nějaké základní práce už jsem stihl letos, moc jich ale nebylo. Nicméně všechny důležité stavebniny už mám nakoupené, takže aspoň něco. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, půjčení nějakého lešení se určitě nevyhnu. Plánuji totiž letos na domě dělat úplně novou fasádu a na to prostě lešení bude potřeba. Kdy se do toho pustím ale zatím pořádně nevím. Zatím ani nevím jaký druh fasády bych chtěl. Teď nedávno mě například hodně zaujal obklad z přírodního kamene. Říkal jsem si, že to by nemuselo vypadat vůbec špatně. Ještě jsem ale nezkoušel ani propočítávat kolik by to vůbec stálo.

    OdpovědětVymazat
  3. Super za tip na firmu. Zrovna budeme stavět vnitřní schodiště na míru, tak se mi hodí nějaké menší lešení, které si tam postavím a v případě potřeby s ním hnu nebo ho kousek složím nebo případně postavím. Tak je vyzkouším. Navíc jsou i kousek od nás, což je vždycky ta největší výhoda! :)

    OdpovědětVymazat
  4. No, vzhledem k tomu, že se letos chci pustit konečně (!) do zateplení, tak nějaké to lešení asi taky budu potřebovat. Hlavně na jedné straně domu, ta je poměrně dost vysoká. Co se týče samotného zateplení, tak ještě nevím jak konkrétně to udělám, ale díval jsem se různě po internetu a dost mě zaujaly například zateplovavcí systémy od Baumitu.

    OdpovědětVymazat
  5. Práce na lešení rozhodně není žádná sranda. Také s tím mám zkušenosti. Hlavně si tam člověk určitě musí dávat pozor na bezpečnost práce. Dobré ochranné pomůcky a kvalitní pracovní oblečení ale na lešení také určitě přijde vhod. Když jsem na něm pracoval já, tak jsem si všechny takovéto věci sháněl z https://www.uvex-safety.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. My jsme si na domě fasádu dělali sami, a ještě jsme investovali do interiérové termoaktivní stěrky do všech místností, kterou jsme si objednali na https://www.obnova.cz/sterky-interierove/ a nechali tak ošetřit všechny stěny v domě. S plísní nemáme problém, ale je raději se všechny omítky natíraly několikrát penetrací, a ještě se na ně nanesla slabá vrstva této stěrky, která zamezí i vzniku plísní.

    OdpovědětVymazat
  7. S manželem jsme si koupili přes realitní kancelář domek na vesnici, který potřeboval viditelně rekonstrukci. Naštěstí náš kamarád pracuje ve stavebnictví, a tak nám poradil, kde si máme zapůjčit lešení. Manžel je velice šikovný, takže si dokázal poradit s většinou prací na domě a se zbytkem mu pomohl náš kamarád.

    OdpovědětVymazat
  8. To se mi bude brzy hodit, jelikož mi památkáři schválili rekonstrukci mého domu. Byl to běh na dlouhou trať, než jsem to povolení získala, jelikož odbor obnovy a rekonstrukce památek si dával s rozhodnutím docela načas. Naštěstí jsem se dočkala a můžu se pustit do vysněné rekonstrukce, na kterou se již moc těším.

    OdpovědětVymazat
  9. Perfektní, díky za článek. Právě v současné době také sháním někoho, kdo by mi byl schopen půjčit lešení. Rád bych totiž ještě před zimou stihl vyměnit okapy na domě. Nedávno jsem to kontroloval a bohužel jsou na pár místech v dost špatném stavu. Myslím si, že by bylo příhodné je vyměnit ještě než začne padat sníh.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak to tak vidím, tak si asi taky budu muset někde brzy vypůjčit nějaké lešení. Chystám se začátkem léta natírat dům a nejspíš si to budu celé dělat svépomocí. Říkal jsem si ale, že na lešení to asi bude chtít i nějaké jiné vybavení. Například dobré pracovní boty. Chtěl bych s zeptat, nemá někdo z vás náhodou zkušenost s těmi z https://www.ardon.cz/c/310/pracovni-obuv ? Díky mockrát.

    OdpovědětVymazat