pátek 16. března 2018

Servis oken a dveří

Proč pravidelně provádět servis oken a dveří?


Vlivem vnějších podmínek, jako jsou teplotní výkyvy ovlivňující roztažnost materiálů a zrání stavby. Jako u každé cennější věci, kterou chcete používat delší dobu a prodloužit její životnost, je potřeba zajistit pravidelný servis a údržbu.


Okna a dveře jsou výrobky, které si nepořizujeme každý den. Když se už k takovému kroku rozhodneme, pak požadujeme elegantní design, dobré tepelně izolační vlastnosti, výbornou těsnost proti povětrnostním vlivům, snadné ovládání a odolnost proti nenechavcům. Tu zabezpečí celoobvodové kování.


Aby okna sloužila co nejdéle a plnila dlouhodobě vaše požadavky, je třeba se o ně starat a to pravidelným servisem a údržbou.
Výrobci doporučují 1x ročně celoobvodové kování namazat a nejméně 1x za 3 roky provést kontrolu stavu a celkového chodu kování.
Pokud se okna nachází v prašném nebo jinak zatíženém prostředí, je nutné provádět čistění kování v pravidelných intervalech. Částečky nečistot mohou způsobit předčasné opotřebení kování a ovlivnit jeho funkci.
Pravidelný ošetřování zachová lehký chod kování a zároveň prodlouží jeho životnost.
V neposlední řadě je také nutná pravidelná péče o těsnění oken. Pokud se těsnění nebude ošetřovat, po několika letech ztvrdne, zpuchří a přestane plnit svou tepelně izolační funkci.

Pravidelným servisem zaručíte:

  • snížíme opotřebování okenních prvků
  • prodloužíme životnost oken a dvěří
  • předejdeme nákladným opravám v budoucnu
  • snížíme náklady na vytápění













14 komentářů:

  1. Wow, tak ta první fotka je dobrý estrém. My naštěstí o okna pečujeme a i když je máme pár let, vypadají furt jako nová. O dveřích se to už ale říct tak nedá, alespoň jsme si ale nechali vyměnit zámek od moc šikovného zámečníka, a tak můžeme výměnu na nějakou dobu ještě odložit.

    OdpovědětVymazat
  2. No, jak to tak vypadá, tak v rámci rekonstrukce budeme muset také asi něco odělat s okny a dveřmi. Hlavně v obývacím pokoji to je strašné, tam okna šíleně profukují. To všechno vyřeším ale během tohoto roku. Rád bych přešel i na jiný druh vytápění. Hodně se mi líbí tepelná čerpadla. Má s tím někdo zkušenost? Vyplatí se to?

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, že velmi dobré tipy. Naše okna teď určitě po těch letech taky už nějaký ten servis budou potřebovat. Hlavně se obávám, že třeba těsnění už nebude ani zdaleka tak dobře těsnit. Teď přes zimu jsme to i na pár místech pociťovali, že okna dost profukovala. To asi tedy bude chtít vyměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to my máme teď přesně opačný problém. Naše okna těsní tak dobře, že se nám tu začala dělat plíseň. Někde jsem četla, že to je prý s největší pravděpodobností nedostatečným větráním, tak snad. No každopádně nemáte náhodou tip na nějaké protiplísňové přípravky? Zkoušela jsem klasické savo a to teda moc nepomohlo. Asi by to chtělo něco silnějšího.

      Vymazat
    2. Na to těsnění oken je určitě dobré dávat pozor. A pokud možno, tak samozřejmě co nejčastěji větrat. Obecně se doporučuje větrat krátce, ale intenzivně. Já jsem ale například ráda, že my už větrání u nás doma prakticky nemusíme řešit. O všechno se nám teď stará rekuperace, kterou máme od https://reksystem.cz/. Je to parádní věc.

      Vymazat
  4. Správná údržba je základem dlouhé životnost, a to platí vždy a všude. Hlavně na to dbám ve firmě, kde provádíme servis šroubových kompresorů i dalších strojů každý půlrok. Sice to stojí peníze a čas, ale když si spočítáte ztráty, které může způsobit porucha, tak se to rozhodně vyplatí.

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, naše vchodové dveře by také potřebovaly servis. Říkal jsem si ale, že bych letos rád investoval i do nových interiérových dveří. Nemáte ohledně toho nějaké tipy? Na co se u nich dívat a tak? Mně jeden známý právě doporučoval dveře Hörmann, že prý jsou kvalitní. Co si o nich myslíte? Máte někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  6. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že do pravidelného servisu dveří se opravdu vyplatí investovat. Nám se nedávno totiž stala taková nepříjemná věc. Nejspíš díky zanedbanému servisu nám nešly otevřít vchodové dveře. Byla to dost nepříjemná situace, protože se nebylo jak jinak dostat do domu. Nakonec nám s jejich otevřením ale pomohlo toto zámečnictví Humpolec.

    OdpovědětVymazat
  7. S manželem jsme se rozhodli pro výměnu oken, aby nám neunikalo teplo z domu. Hledali jsme si co nejkvalitnější firmu, která by nám vyhověla s našimi požadavky. Náš kamarád nám doporučil firmu, s kterou měl osobní zkušenost. Z firmy přijeli a okna nám vyměnili a ještě nám nabídli servis oken a dveří.

    OdpovědětVymazat
  8. S manželem jsme se rozhodli pro výměnu oken a dveří na našem domě. K našemu překvapení jsme našli na internetu firmu, která nám je v krátké době vyměnila, a ještě nám nabídla pravidelný servis oken. Naštěstí nám po této rekonstrukci poradil soused malířství, které nám celý dům vymalovalo přesně podle našich požadavků.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem se rozhodla pro výměnu oken a pro fasádu předloni, ale byla potřeba hypotéka, kterou se mi podařilo sjednat za velice výhodných podmínek. Naštěstí mám již okna vyměněná, a tak mám konečně utěsněný dům, ze kterého mi neuniká teplo. Souhlasím s pravidelným servisem, aby se oknům prodloužila životnost na co delší dobu.

    OdpovědětVymazat
  10. Určitě doporučuji si na toto dávat pozor. Nejen kvůli vlhkosti, ale hlavně kvůli vlhkosti. Stalo se jednomu známému, že mu takhle docela slušně zplesnivěly stěny právě proto, že se mu okna utemovala a nedýchal mu dům. Nakonec ho zachránila krémová injektáž zdiva, ale byly to teda nervy. Rozhodně bych to nechtěl zažít ve vlastním bydlení. ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Někdy je dobré sehnat si už dopředu zámečníka když víte že se nic nedaří a vy tak nějak očekáváte že se nebudete moct někam dostat. Teď v tom sněhu to v praze musí být ještě horší. ALe tak, uložit si na někoho číslo v telefonu je otázka pár minut.

    OdpovědětVymazat
  12. Podle mě je pravidelný servis oken a dveří důležitý. Já jsem se o tom přesvědčila, když jsem nedávno řešila opravu na žaluziích. Naštěstí se mi podařilo sehnat náhradní díly na žaluzie do oken a mohla jsem si je opravit. Od té doby zase fungují na sto procent a já si můžu zatemňovat podle potřeby.

    OdpovědětVymazat