pondělí 16. dubna 2018

Jak často provádět revize elektroinstalace?

Revize 

I v dnešní době se najde pár domů, které se příliš nevyužívají a jejich rozvody jsou celkově ve špatném stavu. Takové domy jsou pak tichým nebezpečím, které se projeví, kdy to nejméně čekáme.

Následky zanedbání revizí

Pokud na svém domě neprovádíte pravidelné revize dříve či později vám rozvody elektřiny přestanou fungovat. V horším případě dojde ke vzniku požáru či úrazu, vzniklou škodu vám pojišťovna nemusí vůbec uhradit. 

Pravidelná revize v bytových domech

Funkčnost a bezpečnost elektrických zařízení se musí pravidelně kontrolovat. Lhůty pravidelných revizí se určují podle charakteristik elektroinstalace. Obecně by se revize měli provádět každých 5 let.


Revize elektroinstalace dle norem

Revize elektroinstalace, která bývá také někdy laicky nazývána revize elektro se provádí v domech podle norem ČSN 33 1500 2000- 6 a zahrnuje veškeré revize elektroinstalce:
  • měření elektrické energie
  • jistící, ochranné a spínací prvky v rozvaděčích
  • koncové obvody ( zásuvky, osvětení....)

V této revizi nejsou zahrnuty elektrické spotřebiče, které jsou připojení vidlicí do zásuvky nebo hromosvody. U těch je zapotřebí provést další revize v rámci ČSN.


Kdo provádí revize elektroinstalce


Revize elektroinstalací provádí pouze certifikovaní revizní technici s §9 dle vyhl. 50/78Sb., které k tomu mají potřebnou kvalifikaci či osvědčení. Během revize využívají moderní měřící techniku, která je propojena s výkonným databázovým systémem.
Pokud nastala doba, kdy potřebujete provést pravidelnou revizi elektroinstalace, obraťte se na nějakou firmu, která tyto služby vykonává a disponuje potřebnou kvalifikací, případně osvědčeními.


Více informací vám poskytne firma, která se tímto zabývá:




10 komentářů:

  1. Díky za článek. Jak píšete, provádět pravidelné revize elektroinstalace je z hlediska bezpečnosti naprostá nezbytnost. Sám jsem chvíli pracoval jako elektrikář, takže s tímto mám zkušenost. Asi nejdůležitější je podle mého názoru při takovéto práci dbát na bezpečnost, protože jak všichni víme, práce s elektřinou s sebou nese určitá rizika.

    OdpovědětVymazat
  2. Revize elektroinstalace mě právě teď čeká. Minulé léto jsme přistavěli část domu a právě elektroinstalace tam ještě není vůbec hotová. Různé věci jako instalační krabice pod omítku, kabely a tak už mám dávno nakoupené, ale zatím se mi ještě nepovedlo sehnat elektrikáře, který by to udělal. Všichni jsou buď vytížení nebo nemocní.

    OdpovědětVymazat
  3. No, my právě revizi elektroinstalace už nutně potřebovali. Bydlím ve starším domku, ve kterém byly ještě původní elektrické rozvody, které pořád dělaly nějaké problémy. Nakonec jsem tedy nechal minulé léto udělat kompletně novou elektřinu. O všechno se mi postaral tento elektrikář Praha 7. Jsem hrozně rád, že už to je konečně hotové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, díky za tip na toho elektrikáře, to se mi teď celkem hodí. Právě novou elektřinu doma bych taky potřeboval. Takové drobnosti jako zapojení vypínačů, světel atd si klidně zvládnu udělat sám, ale například instalace rozvaděčové skříně je něco, do čeho bych se určitě nepouštěl, to raději nechám odborníkovi.

      Vymazat
  4. Pěkné. :) Já jsem našel firmu na projekty hromosvodů pár kilometrů od nás, tak je mám taky na příští měsíc pozvané. Jen mě překvapilo, že soused dělá podobný dům jako já, ale svody bude dávat až po fasádě. Vysvětloval mi, že je to nějaký jiný postup, ale vlastně jsem to moc nepochopil a ani tomu moc nevěřím. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Letos jsme s manželem museli řešit servis sekačky, protože na podzim při posledním sekání jsme to moc neřešili a jen za jeli do kůlny a nechali ji bez jakéhokoliv ošetření na zimní měsíce. Docela jsme byli překvapeni kolik, servisů je k dispozici, a tak to nebylo nic těžkého a zase sekáme.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak toto teď také budu muset ve své firmě udělat. Díky za tip a rady. Chystám se totiž do výroby koupit nové šroubové kompresory Boge a jak to tak vypadá, tak budou asi i trochu energeticky náročnější. Právě proto bych rád prvně nechal zkontrolovat, jestli to naše elektroinstalace vůbec zvládne.

    OdpovědětVymazat
  7. My v domě bydlíme teprve dva roky, takže máme na revizi ještě čas. Ještě jsem nenechával ani čistit komín :-D . Kamna mají dobrý tah, tak je asi čistý. Před zimou se do něj podívám. Myslím si, že když jsou komíny jednoprůduchové dostatečně široké, tak se nemusí nechávat kontrolovat každý rok.

    OdpovědětVymazat
  8. Kamarád elektrikář nám dělal na chatě celou novou elektroinstalaci, která již byla zastaralá a byla potřeba vyměnit. Při té příležitosti si manželka vybrala nové vypínače a zásuvky, které se jí líbily. Celá výměna netrvala moc dlouho, ale nejdéle jsme čekali na revizi elektroinstalace, na kterou jsme čekali několik týdnů, jelikož revizní technik byl hodně zaneprázdněn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme přesně toto dělali doma začátkem minulého roku. U nás to ale trvalo trochu déle, protože tu byly nějaké problémy se starou elektroinstalací. Nakonec se to ale vyřešilo. S výběrem vypínačů atd jsme to měli celkem jednoduché, ale na čem jsme se s manželem například nemohli shodnout bylo to, jaký vybrat lustr do obýváku.

      Vymazat