pátek 26. května 2017

Výpočty osvětlení

Proč je důležité správně navržené osvětlení v místnosti?


Tento článek je zaměřen především na podnikatele a firmy, ale tyto užitečné informace mohou být inspirací i pro osvětlení v domácnosti.


Umělé osvětlení 

není přirozenou složkou životního prostředí - používá se k vytvoření příznivého světelného klimatu po dobu, kdy přirozené denní osvětlení není v dostatečné intezitě. Proto musíme vytvořit vhodné podmínky pro zrakovou pohodu pomocí osvětlení umělými světelnými zdroji
Druhy umělého osvětlení jsou např.:

  • přímé
  • odstupňované
  • smíšené
  • místní
  • náhradní
  • nouzové
  • rozptýlené
  • protipanické
  • plošné
  • bodové

Cílem správného osvětlení je zajistit požadovanou osvětlenost, ale přitom je nutné zajistit tři základní lidské potřeby:
  1. zraková pohoda
  2. zrakový výkon
  3. bezpečnost

Tam kde se provádějí pracovní činnosti je nutné zajistit, aby pracovníci měli vyhovující světelné podmínky, a to jak denním světlem, tak umělým (svítidla). Mnoho podnikatelů si při zřizování provozoven často tyto skutečnosti ani neuvědomují, nerespektují projektovou dokumentaci nebo ji ani nemají a pak při kolaudačním řízení nevycházejí z údivu. Po kolaudaci přijde do provozovny zástupce "hygieny" a zeptá se vás na výpočty osvětlení. Z velké části tyto výpočty podnikatelé k dispozici nemají nebo se podle nich neřídili. Potom se musí vše řešit zpětně. Kromě oddálení doby otevření jsou to ještě zvýšené náklady za nové výpočty osvětlení, možné úpravy v elektroinstalaci či jiná svítidla. Samozřejmě, vše se dá napravit, ale rozhodně je lepší se těmto situacím vyhnout a již dopředu spolupracovat s projektantem, elektroinstalaci provést zkušenými montéry a následně dostat veškeré potřebné dokumenty, včetně revizní zprávy ke kolaudačnímu řízení. 

Předcházejte problémům včas a zvolte kvalifikované odborníky v oboru.

výpočty osvětlení

Vládní nařízení č. 178/2001

toto nařízení, které stanovuje podmínky ochrany zdraví zaměstnanců při práci, neřeší přímo samotnou problematiku osvětlení pracovních prostor, nicméně odkazuje na české technické normy a tím se tyto normy stávají závaznými pro oblast hygienických kontrol.

Normy

Pokud máte osvětlení navržené dle starších norem, tak v současné době již nevyhovuje požadavkům hygieny práce. Zde je přehled současných platných norem:


Umělý světelný zdroj: je zdroj optického záření, zpravidla viditelného. ČSN EN 12665, článek 3.3.1

Osvětlovací soustava: osvětlovací zařízení nebo řešení osvětlení (světelné zdroje, předřadníky, svítidla a ovládání) požadované pro osvětlení, jeho instalaci a provoz během jeho života. ČSN EN 12665, článek 3.5.58

Zraková pohoda: subjektivní stav zrakového pohodlí vyvolaný světelným prostředím. Zrakovou pohodou se myslí příjemný psychofyziologický stav, potřebný pro účinnou práci i odpočinek, splňující hygienické požadavky, který závisí především na intenzitě a jakosti osvětlení, na architektonických vlastnostech prostoru (barvy, tvary, poměry atd. v daném prostoru) a na stavu zraku. ČSN 73 0580-1, článek 3.1.10


ČSN 73 0580-1

Výpočty denního osvětlení: tato norma stanovuje požadavky na osvětlení vnitřních prostorů budov denním světlem. 

ČSN EN 12 464-1

Výpočty umělého osvětlení: tato evropská norma stanovuje požadavky pro vnitřní pracovní prostory z hlediska zrakové pohody a zrakového výkonu osob s normálním zrakem.

ČSN 36 0020-1

Výpočty sdruženého osvětlení: tato norma platí pro sdružené osvětlení vnitřních pracovních prostorů s trvalým pobytem osob. 

ČSN 36 0011-3

Měření umělého osvětlení: tato norma platí pro měření umělého osvětlení vnitřních prostorů a doplňuje základní požadavky pro měření stanovené v ČSN 36 0011-1.

10 komentářů:

  1. Nejlepší je denní světlo, při něm se mi pracuje nejlíp. Dům jsme si rozvrhli tak, abychom měli hodně oken a tím pádem i denního světla. Kromě toho máme v bytě i různá bytová svítidla , abychom tu měli dostatek světla i v noci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně s vámi souhlasím. Já ale bohužel hodně pracuji i přes noc a na to člověk prostě kvalitní světlo potřebuje. Naštěstí tu mám opravdu kvalitní LEDková svítidla takže to není až takový problém. U těch LED světel je ale, jak jsem zjistil velice důležitá i barevná teplota. Například ty modré LEDky prý mají špatný vliv na kvalitu spánku.

      Vymazat
  2. To jsou velice cenné rady. Já jsem si říkal, že bych u nás v obýváku a kuchyni hrozně rád udělal nové sádrokartonové podhledy s vestavěným osvětlením, takže se mi takové tipy budou dost hodit. Samotný sádrokarton i tmel na sádrokarton už mám nakoupený. Co se ale týče svítidel, tak se pořád nemůžu rozhodnout jaká vybrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak to budete dělat se zapojováním? Já osobně bych se do něčeho takového teda na vlastní pěst raději nepouštěl. To může být pěkný hazard se zdravím. Myslím si, že na něco takového je určitě lepší si zavolat elektrikáře. Jestli pro vás můžu mít jeden tip, tak pokud jste z Prahy, skvělý je třeba tento elektrikář Praha 7. :)

      Vymazat
  3. Konečně jsem se rozhodla, že se pustím do rekonstrukce koupelny. Naštěstí mi začala pomáhat kamarádka s výběrem obkladaček a poradila mi s výběrem umyvadlové skříňky, u které jsem si vážně nebyla jistá, která se do mé koupelny hodí. Jediné, co jsem si vybrala sama bylo umyvadlo, ale tam jsem věděla přesně, co chci.

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem si pořídila nový byt přes realitní kancelář, na kterou jsem se obrátila s jediným přáním a to, aby v něm bylo co nejvíce denního světla. Naštěstí mi nabídli opravdu krásný byt s velkými okny díky, kterým je velmi světlý. Jen chodba je tmavší, ale je velmi dobře osvětlena úsporným led osvětlením.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobně bych to asi nechal spíše na odborníkovi, pokud chcete mít jistotu. Skládání sedací soupravy do U, kterou jsem si pořídil do kanceláře, jsem taky nechal na firmě. Přeci jenom nebudu riskovat to, že přijdu o možnost záruky kvůli tomu, že to špatně složím anebo to při montáži poškodím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem téhož názoru. S elektřinou není radno si zahrávat pokud člověk neví co dělá. Pak by to taky mohlo špatně dopadnout. My se právě chystáme letos dělat na zahradě nové zahradní osvětlení a určitě si to necháme udělat od nějakého odborníka. Přecejen u venkovního osvětlení se musí řešit i izolace proti vlhkosti a takové věci a to není sranda.

      Vymazat
  6. Nedávno jsem se pustila do rekonstrukce obývacího pokoje, do kterého mi kamarád navrhl nové chytré osvětlení. Denní světlo svítí asi do dvacáté hodiny a potom se automaticky změní na oranžové, které mě uklidní a připraví na spánek. Ještě jsem potřebovala objednat firmu na vymalování bytu a na internetu jsem našla Bratři malíři tady, kteří mi nabídli rozumnou cenu za perfektně odvedenou práci.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si nechala nainstalovat denní světlo, při kterém se cítím nejlépe, a ještě mám krbová kamna, která jsem si koupila zde, která se stala neodmyslitelnou součástí mého domova. Teď si neumím představit víkendové odpoledne bez toho, abych si u krbu nečetla nebo si neodpočinula po náročném týdnu. Je to takové mé malé útočiště, kde nacházím klid a pohodu. Navíc v zimních měsících mi ušetří nemalou část nákladů na vytápění.

    OdpovědětVymazat